• Diner
  • 55 minuten
  • 6 personen

Polpette’s met geitenkaas

Bereidingswijze

‘Polpette’ is Italiaans voor gehaktballen. Het zijn niet zomaar ballen, maar extra lekkere! Met een keur aan ingrediënten en Arina die de gehaktballetjes een klassiek mediterraans karakter geven. Heerlijk voor in de pasta, met couscous of op een prikkertje bij de borrel. Gehaktballetjes kunnen eigenlijk altijd!

gehaktballetjes:

– Verhit 60 ml van de olijfolie. Hak de ui en pijnboompitten fijn en fruit ze in de hete olie tot de ui zacht is en de pijnboompitten goudbruin zijn.
– Hak de knoflook (of gebruik een pers) en voeg deze toe. Bak alles nog een paar minuten al roe- rend door en laat het vervolgens afkoelen.
– Verkruimel het brood en doe deze met de kruiden en venkelzaadjes in een kom. Rasp daar de gei- tenkaas bij en voeg het gehakt toe.
– Voeg tot slot de afgekoelde ui en de pijnboompitten toe, breng het geheel op smaak met een snufje zout en peper en meng alles goed door elkaar. Laat vervolgens het gehakt minstens 30 minu- ten in de koelkast staan.
– Rol van het gehakt balletjes ter grootte van een dikke walnoot. Druk ze een klein beetje plat: zo kun je ze makkelijker aan beide kanten bakken en druk je de uitstekende pijnboompitten terug om te voorkomen dat ze tijdens het bakken aanbranden.
– Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur goudbruin. Geef ze goed de tijd om te garen: ligt je pan helemaal vol balletjes dan is het beter om ze in twee porties te bakken. Verwijder in dat geval de achtergebleven restjes uit de pan na de eer- ste portie, om te voorkomen dat ze aanbranden.

– Schep de balletjes uit de pan en zet ze apart. Handig is om ze in een soepbord te leggen die je met een tweede bord afdekt.

saus:
– Giet op 1 eetlepel na alle olijfolie uit de pan waar je de balletjes in hebt gebakken.
– Voeg de wijn toe en kook het vocht een paar minuten om het wat te laten verdampen.
– Voeg de tomaten toe en laat de saus 15 minuten pruttelen, waardoor grote stukken tomaat uit- eenvallen. Breng het geheel naar wens op smaak met wat peper en zout.
– Leg de gehaktballetjes in de saus en zet het vuur op de laagste stand.
– Dek de pan af en laat de balletjes nog 10 minuten sudderen. Draai ze af en toe voorzichtig een om; handigste is om dit met twee lepels te doen. Zo vallen ze niet uit elkaar.
– Bestrooi je polpette’s voor het serveren met de extra peterselie.
– Lekker met een verse pasta of couscous.

Ingrediënten

– 1,6 dl olijfolie
– 1 ui
– 50 gram pijnboompitten
– 3 teentjes knoflook
– 20 gram peterselie
– 5 gram basilicum
– 5 gram rozemarijn
– 2 gram gemalen venkelzaad
– 50 gram vers bruinbrood (2 sneeën zonder korstjes)
– 250 gram Arina waarvan 200 gram in blokjes en 50 gram om te raspen
– 500 gram kalfs- of rundergehakt

Voor de saus:

– 1 dl rode wijn
– 800 gram trostomaten (of een pakje passata / gezeefde tomaten)